video bewerken imovie

Video bewerken: de basics van Apple’s iMovie

iMovie is een gratis programma van Apple, wat ingebouwd zit in het besturingssysteem van Mac. Als je zelf wil beginnen met video bewerken, dan is iMovie mijn absolute nummer 1 aanrader.

Betaalde programma’s

Naast iMovie is er natuurlijk een reeks betaalde (en dure!) programma’s om mee te monteren, waarvan je vast wel eens gehoord hebt. Met als bekendsten Adobe Premiere Pro en Final Cut Pro.

De betaalde programma’s bieden meer opties en maken het gemakkelijker om het maximale uit je video te halen. Het nadeel is dat ze, door die uitgebreide opties, ook lastiger zijn om te leren als je net begint.  Een slimme methode is om te beginnen met leren van monteren met een gratis, eenvoudig programma zoals iMovie, waarna de stap naar een betaald programma minder groot en ingewikkeld is.

De mogelijkheden van iMovie

Maar voor een eenvoudige video is iMovie zeker goed genoeg. Het programma biedt je de volgende mogelijkheden:

 • Combineren van divers materiaal zoals video’s, foto’s en audio
 • Toevoegen van titels en overgangen
 • Bewerken van de audio levels
 • Slowmotion en fastmotion
 • Het gebruik van meerdere video- en audiolagen

Daarnaast is het goed om te weten dat iMovie (net als alle montage programma’s) non-destructief werkt. Dat betekent dat de video’s die je gebruikt in je montage niet worden aangetast door het videobewerkingsprogramma.

Wat het programma doet is in feite werken met referenties naar je video clips. Als je uiteindelijk je video exporteert uit het programma, dan bouwt hij daar een nieuwe video van, en laat nog steeds je originele videobestanden onaangeraakt op je schijf staan.

De Tutorial

In de onderstaande video behandel ik de volgende dingen:

 • het importeren van materiaal
 • het opzetten van een montage en een goed verhaal
 • het toevoegen van sfeerbeelden/ plakshots
 • het regelen van de audio en toevoegen van muziek
 • het toevoegen van plaatjes of een logo
 • het toevoegen van een titel
 • op welke details moet je letten bij een montage?
 • exporteren van je video

Tenslotte noem ik nog een bestand in de video. Dat kan je hier downloaden. Hiermee kan je zelf een logo of andere afbeelding voorbereiden voor gebruik in je video. Ik gebruik daar altijd Adobe Photoshop voor, maar er zijn ook gratis varianten, zoals bijvoorbeeld Gimp (download) of Canva.com (online)

Heb je hier nog vragen over? Laat ze achter in de comments!

Over de schrijver

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

Verder lezen:

Comments 10

 1. Hallo Riske,

  Het lukt mij niet om een gemaakt project vanuit Imovie als bestand op het bureaublad te zetten. Althans dat lukt wel maar dan speelt het filmpje niet af. Wordt als .m4v geëxporteerd. Er zal ergens een vinkje niet goed staan wellicht maar ik kan het niet vinden. Kunt u mij helpen?

  Met vriendelijke groet,

  Simone Wiggers

  1. Post
   Author

   Als je op ‘share’ (of ‘delen’ in de Nederlandse versie) klikt, en dan ‘master file’ (‘bestand’ in het Nederlands), krijg je een scherm met verschillende opties. Daar kun je aangeven welke kwaliteit je wil (laag geeft een kleiner bestand, hoog meer kwaliteit maar ook een groter bestand). Als je hem dan exporteert wordt het als het goed is een mp4 bestand. Die zou je moeten kunnen openen, denk ik!

 2. hi, ik wil muziek onder een project zetten (rechtenvrij) alleen alles is in mp3 en dat ziet imovie niet
  welk bestandsformaat moet ik hebben

  1. Post
   Author
 3. Hoi Riske,

  Ik heb nu op sommige plekken in mijn video 2 sporen met beeld en als ik een logo gedurende m’n hele video wil dan lukt me dat niet voor de stukken waar er al 2 sporen in gebruik zijn…Bij het picture in picture pakt ie dan automatisch het beeld waarvan de audio is gebruikt en het logo moet nou juist over het beeld dat losstaat van de audio 🙂 Heb je hier een oplossing voor? Alvast bedankt!

  1. Post
   Author

   Ha Jacintha, dat kan inderdaad niet, omdat je bij iMovie maar 2 sporen voor je video hebt!
   Wat je wel kan doen: zet alle clips op het 1e spoor. Dan kun je het 2e spoort gebruiken voor je logo.

  1. Post
   Author
 4. Hi Riske,

  Ik ben bezig in iMovie en wil bij een aantal videofragmenten een ‘locatie-symbool’ toevoegen + losse tekst, waar ik de locatie vermeld. Nu heb ik picture in picture gebruikt om het locatie-symbool toe te voegen. Dit gaat allemaal naar behoren. Als ik enkel een preview bekijk van het videofragment waar het symbool en de tekst aan is toegevoegd, dan ziet alles er goed uit. Echter, als ik de totale video ga bekijken, dan blijft het beeld vlak vóór het videofragment dat is gewijzigd stil staan. Kortom: het volledige videofragment met locatiesymbool en geschreven locatie wordt overgeslagen. De video gaat ná dit fragment gewoon weer verder.

  Enig idee wat er aan de hand zou kunnen zijn?

  1. Post
   Author

   Oei dit klinkt echt als een error van het programma. Bij alle videoprogramma’s kan dat gebeuren. Als eerste zou ik even de computer en het programma opnieuw opstarten. Leeg je prullenmand en ruim je harde schijf op; sommige problemen worden al veroorzaakt door te weinig schijfruimte. Mocht dat nog niet helpen, dan zou ik proberen om het in een nieuw project opnieuw te proberen, maar dan alleen het stukje met je ‘special effect’ erin. Lukt het dan daar wel? Dan kun je dat stukje gewoon als een los filmpje exporteren en in je oude project plakken, óf in dit nieuwe project de rest van de film er weer omheen bouwen.
   Laat maar weten of je er zo verder mee komt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*