Nieuw op Youtube? Dit moet je weten!

Als beginnend Youtuber komt er van alles op je af. Maar wat kan je nou precies verwachten? In dit blog bespreek ik een aantal dingen met je die ik als beginnend Youtuber zelf graag had willen weten.

Weinig views? Heel normaal!

Een van de eerste frustraties waar mensen tegenaan lopen op Youtube, is hoeveel views er binnenkomen. Zeker in het begin. Je werkt je rot aan een video: het maken van shots, je verhaal helder krijgen, de edit, alles goed online zetten…. en dan kijkt er een handjevol mensen.

Realiseer je dat het heel normaal is dat er weinig views binnenkomen als je net begint. Er wordt per minuut meer dan 300 uur aan video geupload op Youtube! Kan je nagaan hoeveel concurrentie jouw video heeft. 

Natuurlijk zijn er mensen die vanaf hun eerste video heel succesvol zijn. Zo werd de eerste vlog van Monica Geuze meteen heel goed gekeken. Maar meet jezelf daar niet mee. Dat is echt een grote uitzondering. Alsof een 10 jarige opeens naar de universiteit gaat. Hoe vaak gebeurt dat?

Verreweg de meeste kanalen zijn, net als jij, bij 0 begonnen en vanaf daar langzaam gegroeid. Heb geduld, en zet door!

Weet wat watchtime is

Watchtime of kijktijd is een van de belangrijkste dingen op Youtube. Watchtime is het aantal seconden dat iemand naar je video kijkt. Youtube wil natuurlijk dat mensen zo lang mogelijk op Youtube blijven. Dus hoe langer iemand naar je video kijkt, hoe toffer Youtube dat vindt.

Als mensen langer naar je video kijken, is dit ook een indicatie dat je video interessant is. De kans dat Youtube hem aan meer mensen gaat aanraden, wordt groter.

Je kijktijd is uiteindelijk zelfs belangrijker dan hoeveel mensen er naar je video kijken. Zorg dus niet alleen voor een interessante video die mensen graag langer bekijken, maar ook voor een thumbnail die bij de video past en een titel waarin je duidelijk maakt wat mensen kunnen verwachten. Kortom: zorg dat je SEO klopt! We schrijven hier meer over in onze SEO gids.

Als mensen weten wat ze kunnen verwachten en dat matcht met wat ze op dat moment zoeken is de kans dat ze langer blijven kijken groter.

Doorzetten werkt

Youtube kost meer tijd dan je denkt, of misschien zou willen 😉 Maar doorzetten werkt! Ik zie veel mensen enthousiast beginnen en na 3 maanden toch afhaken. Zonde, want in Youtube termen is 3 maanden nog heel kort.

Met de Videomakers uploaden we 1x per week. We zijn anderhalf jaar geleden begonnen met het maken van langere tutorials, en hebben nu iets meer dan 2.000 abonnees.

Met TravelGretl upload ik 2x per maand gemiddeld. Daar heb ik een internationaal publiek en inmiddels meer dan 15.000 abonnees in 3,5 jaar.

Op beide kanalen waren zeker meer abonnees geweest als we elke dag geupload hadden. Of zelfs maar 2x per week. Alleen redden we dat simpelweg niet!

Zorg ervoor dat je Youtube leuk blijft vinden en dat het haalbaar blijft, ook als dat betekent dat je minder vaak iets kan uploaden. Want Youtube vindt het wel het fijnst als je elke dag upload, maar als die tijdsdruk betekent dat je helemaal niks meer upload na een tijdje… dan heb je natuurlijk niks! Uiteindelijk ben je geen sprinter, maar schaats je een marathon 😉

Kijkers laten soms nasty comments achter

Ik krijg er enorme jeuk van als mensen a-relaxed met elkaar om gaan online. Ik verwijder grove of ongepaste opmerkingen ook meteen, op alle kanalen.

Ik zie een Youtube kanaal vooral als een feestje. Iedereen is welkom en een goede discussie kunnen we zeker voeren. Maar als je met eten gaat gooien, is daar het gat van de deur.

Ik merk dat vooral jongeren soms hard uit de hoek kunnen komen. Er worden dingen gezegd waarvan ik me afvraag of je ze real life ook zo zou zeggen. Waarschijnlijk niet, en maar goed ook 😉

Weet dus dat mensen dit kunnen doen, en dat je mensen daar ook prima op kan aanspreken of ze kan blokkeren. Maar schrik niet en trek het je niet persoonlijk aan! Dat is het niet waard! Weet dat dit bij iedereen gebeurt. Je bent niet de enige en flauw maar waar: het zegt meer over hen dan over jou.

Waar maak je gratis een thumbnail?

Bekijk ook ons artikel met handige websites die elke Youtuber zou moeten kennen.

Wat is je doel?

Iedereen wil graag ‘succesvol’ worden als ze met Youtube beginnen. Maar wat is dat? Wil je 100.000 abonnees waarvan meer dan de helft nooit kijkt, of liever 10.000 die jou ook echt op de voet volgen? Wil je eigenlijk je onderneming aanprijzen via je Youtube kanaal? Misschien Youtube je wel alleen voor de lol, en maakt het je niet uit hoeveel mensen je bereikt.

Hoe dan ook: als je jezelf concrete doelen stelt, dan weet je ook wanneer iets wel of niet is gelukt.

Werkt sub4sub?

Ik krijg op beide kanalen die ik heb vaak de vraag of ik me op iemand wil abonneren. Dat doe ik in principe niet. Ook niet als diegene zich op ons heeft geabonneerd.

Oneerlijk? Nee.

Ik kan me wel abonneren op bijvoorbeeld jouw game kanaal, maar ik speel nooit games! Als abonnee ben ik dus niks waard. Ik ga immers niet op jouw video klikken. Dat zegt niks over de video of de kwaliteit ervan, het zegt iets over mijn interesse.

Meer abonnees ziet er natuurlijk tof uit, en ik begrijp heel goed dat er gevraagd wordt om sub4sub. Maar wat moet het algoritme van Youtube met jou als je allemaal abonnees hebt, die nooit op jouw video’s klikken? Als zelfs je abonnees al geen interesse hebben, gaat Youtube je video dan nog aan anderen laten zien?

Probeer mensen om je heen te verzamelen die jouw content ook echt interessant vinden. En comment zeker op andere video’s! Inhoudelijk leuke comments zorgen er ook voor dat je in de spotlight komt te staan, en maakt de kans dat anderen op jouw naam klikken en zo op je kanaal komen, groter.

Succes

Het is natuurlijk te gek dat zo veel mensen beginnen met Youtube. Leren editen, video’s maken, onderdeel zijn van een grotere community.

Heel veel succes! En als je een bijzonder toffe video gemaakt hebt, deel je dan een linkje onder een van onze video’s? 🙂 We zijn heel benieuwd!

Lees meerAbout the Author

Grietje Evenwel

Presentator bij de regionale omroep NH, vlogger bij Vakkanjers en TravelGretl en voice-over.

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Grietje EvenwelJasper Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Jasper
Gast
Jasper

Ik heb ook en kanaal vind het wel leuk om te doen alleen weet nie wat ik moet doen ik deed longboard vlogs maken maar ben nu njet meer van het longboarden even dus weet echt nket wat ik moet doen. Kunt u mij helpen.