Een Live Webinar opzetten, met Youtube Livestream en Professioneel

Een live webinar is een fantastische manier om een grote groep mensen in 1 keer te bereiken en te informeren. Jij zit aan de ene kant en vertelt je verhaal. Aan de andere kant zit je publiek, die meteen vragen kunnen stellen of jouw vragen kunnen beantwoorden.

Een webinar is een manier om spreker en publiek bij elkaar te brengen, zonder dat ze daarvoor fysiek naar dezelfde locatie gaan. Je ontmoet elkaar online. Maar hoe regel je dat?

In dit artikel leg ik uit hoe je een Live Stream op Youtube opzet. Een simpele manier om een webinar te geven. Ook zal ik uitleggen hoe je je webinar nog professioneler kan maken, met een externe camera en beter geluid.

Een Youtube Livestream opzetten

Kies je ervoor om je live webinar op Youtube te houden, dan zul je een livestream moeten opzetten. Hoe je dat precies doet, leg ik uit in deze video:

Je hebt hier dus het programma OBS voor nodig. En verder alleen je computer, mits daar een webcam en microfoon bij zitten.

Een belangrijke tip die ik ook in de video geef: internet over de kabel is betrouwbaarder dan wifi. Wil je zeker weten dat je livestream niet opeens wegvalt, ga dan voor internet over de kabel.

Een Live Webinar professioneel opzetten

Wil je een professionelere uitstraling voor je webinar, dan kun je een (professionele) camera en microfoon aansluiten.
Hoe je dat doet en wat het resultaat is, zie je in deze video:

En zoals beloofd de lijst met materiaal waarmee wij deze video gemaakt hebben. Klik op de link in de omschrijving

De Blackmagic Ultrastudio Minirecorder is de schakel tussen je camera en microfoon, en je computer of laptop.
Een gratis programma dat je kan downloaden op je computer. Zorgt ervoor dat je computer of laptop communiceert met de Minirecorder
Deze camera gebruiken wij voor alle opnames van de Videomakers. Het is een prijzig apparaat! Natuurlijk kan je elke camera gebruiken die je wilt gebruiken, zolang hij maar een SDI of HDMI aansluiting heeft.
De Schoeps microfoon bestaat uit twee delen:
1. De eigenlijke microfoon, de MK41
2. De versterker, de CMC6

Wil je meer weten over het gebruik van microfoons? Lees dan zeker ons blog over de basis van microfoons en ons blog over welke specifieke microfoons wij aanraden.

Een fijne, professionele lamp.

Wil je meer weten over het gebruik van Lampen? Bekijk dan ook eens dit blog over de lampen die je het beste kan gebruiken voor je filmproject.

Wij werken het meest met Mac – maar Windows werkt absoluut net zo goed!
In dit geval werkten we met een Macbook Air.
Een kabel tussen de Laptop en het blokje van BlackMagic
Een kabel tussen de camera en het blokje van BlackMagic
Wij hebben geen ervaring met deze microfoon, maar het is de goedkoopste in deze webshop. Ik vermoed dat het sowieso beter is dan zonder externe microfoon aan de slag gaan. Maar laat me vooral jouw ervaring weten.

Tot slot

Heel veel succes met het opzetten van je eigen webinars! Mocht je nog tegen problemen aanlopen, of zijn er dingen niet duidelijk, laat je dan zeker horen. Het liefst in de comments hier beneden – dan hebben anderen er wellicht ook nog wat aan 🙂

About the Author

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*