Geluid opnemen voor Video | Hoe voorkom je audio problemen?!

Een irritante ruis in je audio, of een onverklaarbare brom. Te hard of juist veel te zacht geluid. Een buurman die midden tijdens je opname besluit de boormachine te pakken om de boel eens flink te verbouwen….

Er kan van alles misgaan met je audio tijdens het filmen! En hoewel je buurman een heel duidelijke stoorzender is, zijn er ook problemen die je minder makkelijk kan verklaren. In dit artikel bespreken we daarom de meest voorkomende audio problemen tijdens het filmen. En natuurlijk hoe je ze kan oplossen! Of eigenlijk voorkomen. Want voorkomen is, zeker in dit geval, beter dan genezen.

Kijk voor we beginnen zeker even deze video. Hierin legt Riske alles superduidelijk uit! Daaronder geven we nog een overzichtelijke samenvatting van wat er allemaal is besproken.

Overstuurd geluid

Overstuurd geluid is geluid dat je te hard hebt opgenomen. Als je het ooit gehoord hebt, weet je hoe vervelend het klinkt. Luister het zeker even terug in de video hierboven.

Gelukkig kan je dit vrij makkelijk voorkomen:

 • Luister mee

  Als het kan, luister altijd mee tijdens het filmen. Liefst met een goede koptelefoon. Je hoort dan of het prettig klinkt, en of je audio overstuurd is of niet.

 • Kijk mee

  Op het schermpje van je camera kan je niet de waveform zien, maar op veel camera’s kan je wel zien hoe hard het geluid uitslaat. Gaat hij in het rood? Dan is het te hard en zal je het geluid zachter moeten opnemen.

 • Microfoon zelf zachter zetten

  Als je met (bijvoorbeeld) een zender werkt, dan kan je vaak op meerdere plekken regelen hoe hard of zacht het geluid moet worden opgenomen. In de camera, maar ook op de microfoon zelf. Luister ook dan goed mee! Ook als het geluid op je scherm niet naar het rood uitslaat, kan het toch te hard zijn. Je moet dan de zender en/of ontvanger zachter zetten.

Geluid te zacht

Je moet je geluid niet te hard opnemen, maar ook zeker niet te zacht! Wanneer je iemand bijna niet kan verstaan, zal je dit in de edit moeten oplossen. Wat ga je dan doen? Het geluid harder zetten. Als je je geluid hierbij veel moet opkrikken, komt er ook een irritante ruis mee omhoog. Die wil je natuurlijk liever niet horen!

Om dit te voorkomen kan je dezelfde dingen doen als we besproken hebben bij overstuurd geluid – maar dan de andere kant op. Je geluid harder zetten dus. En goed blijven meeluisteren!

Je moet dus de juiste weg vinden tussen te zacht en te hard geluid. Want je geluid een beetje harder zetten in de edit, tuurlijk! Dat doen wij ook. Maar als het metertje op je scherm bijna niet of helemaal niet uitslaat, dan gaat het niet goed…

Achtergrond lawaai

Zoemende koelkasten, loeiende airco’s en razende snelwegen. Je audio wordt er niet zo slecht van dat je het niet kan gebruiken, maar het levert wel irritante bijgeluiden op.

Wat kan je eraan doen:

 • Zet uit

  Luister in een ruimte goed wat je hoort en wat als irritant ervaren kan worden door de kijker van je video. Kan je het geluid wegnemen? Bijvoorbeeld door de ijskast of airco uit te zetten, doe dat dan!

 • Zoek een andere ruimte

  Als je het geluid niet kan wegnemen (bijvoorbeeld omdat de airco centraal geregeld is en dit niet zomaar uit kan) kijk dan hoe storend het geluid is. Kom je ermee weg, of is het te overheersend? Als dat zo is, zoek dan een nieuwe ruimte. Ook als het voor je beeld niet ideaal is. Onthoud dat je audio minstens net zo belangrijk is als je beeld.

 • Fix it in post

  Als een brom constant aanwezig is, kan je hem tijdens de edit waarschijnlijk nog wegfilteren. Dit is niet ideaal, want helemaal perfect / natuurlijk wordt het niet meer. Maar je bent dan in elk geval wel van je brom af. We zouden voorkomen wel adviseren boven het oplossen in de edit. Dat is makkelijker en geeft eigenlijk bijna altijd het beste resultaat.

 • Andere microfoon

  Afhankelijk van het soort achtergrond lawaai kan het switchen van microfoon een enorm verschil maken. Sta je bij een snelweg bijvoorbeeld? En sta je ver van je spreker af? Gebruik dan geen microfoon op de camera. De stem van je spreker zal wegvallen in het geluid van de auto’s. Gebruik in dit geval een handmicrofoon of een dasspeld microfoon. Of een microfoon die door een geluidsoperator net buiten beeld wordt gehouden. Hoe dichter je de microfoon bij de geluidsbron (die je wilt horen) brengt, hoe beter je die zal horen ten aanzien van het achtergrondgeluid.

Microfoon blog

Lees hier welke microfoons wij aanraden, omdat we ze zelf graag en vaak gebruiken.

Lees blog

Achtergrond geluid is niet perse slecht! Als je naast een snelweg staat en je hoort geen enkele auto, dan is dat ook raar en onnatuurlijk. Het gaat vooral om het vinden van de balans tussen de spreker en het omgevingsgeluid.

En je moet goed onderscheiden welk omgevingsgeluid wel van belang is, en wat niet. Een airco willen we eigenlijk nooit horen. Maar vogeltjes in een bos weer wel.

Let tenslotte nog goed op wind in de microfoon. Ook dit maakt veel herrie, waardoor je een spreker niet meer kan verstaan. Schaf een pluis aan bij je (externe) microfoon. Of als het echt te hard waait: ga even uit de wind staan.

Een galm of echo

Een ruimte met veel beton en weinig zachte dingen (zoals gordijnen, kussens etc) kan ervoor zorgen dat je geluid hol gaat klinken. Soms krijg je zelfs een galm of in het ergste geval een echo. Je kan hier in de montage nog wel aan poetsen, maar dat is gedoe en of het er mooier van wordt…? Ook dit kan je beter voorkomen!

 • De juiste ruimte

  Zoek een ruimte uit die van zichzelf al weinig galm heeft. Dus bijvoorbeeld omdat er banken staan met kussens, omdat er gordijnen hangen, een vloerkleed ligt – noem het maar op.

 • Voeg elementen toe

  Je kan ook zelf dingen toevoegen om de ruimte beter te laten klinken. Leg dekens op de grond die geluid absorberen bijvoorbeeld.

 • Afstand van de microfoon

  Wat voor microfoon je ook gebruikt, zorg dat hij zo dicht mogelijk bij je onderwerp is! Hoe dichter de microfoon bij de geluidsbron is, hoe minder last je zal hebben van de galm.

Nog een leuke extra tip: als je een voice-over wilt opnemen wil je zo mogelijk nog minder galm dan wanneer je iemand in beeld laat spreken. Als je publiek de ruimte kan zien, is een hol geluid minder storend dan wanneer het een ‘neutrale’ voice-over betreft. Heb je geen geluidsstudio? Ga dan in je auto zitten en zet die op een rustige plek! Dit is een ruimte die van zichzelf al heel veel geluid opneemt.

Meer tips over een het opnemen van voice-overs vind je trouwens hier:

Kraak of geen geluid

Hoor je een constante kraak in je geluid? Of hoor je zelfs helemaal niks? Check dan de volgende dingen:

 • Plugje goed aangedrukt?

  Kijk om te beginnen of alle plugjes wel goed zitten. Als een (mini)jack of xlr aansluiting niet volledig zijn aangedrukt, kan dit zorgen voor een slechte connectie.

 • Staat je microfoon aan?

  Sommige microfoons werken op (externe) batterijen. Dit soort mics moet je aanzetten. Doe je dit niet, dan ontbreekt uiteraard het geluid! Meestal gaat de camera ook niet over op de interne microfoon, want hij noteert wel dat er een externe microfoon is aangesloten, die vervolgens dus niet werkt. ‘Zet je microfoon aan’ klinkt logisch, maar geloof ons: ook bij ons gaat dit nog wel eens mis!

 • Stroom uit de camera

  Sommige microfoons gebruiken stroom vanuit de camera. Als de camera de optie om een microfoon voeding te geven echter niet aan heeft staan, gaat het mis. Zoek bijvoorbeeld naar ’48+’ en zet dit aan!

Interne storing

Dit zijn de vervelendste problemen om te hebben! Je hoort dan bijvoorbeeld een brom en denkt: waar komt dit vandaan? Zit het in mijn microfoon, in de camera in het snoer…?

Dat is lastig te achterhalen!

Probeer of het helpt je snoer te vervangen, of een andere mic te gebruiken. Als het na vervanging opgelost is, weet je in ieder geval waar het probleem zat (wat het probleem dan ook is).

Storingen in zenders kan je oplossen door bijvoorbeeld eens te kijken of een ander kanaal werkt. Of door zender en ontvanger niet te ver uit elkaar te gebruiken.

Tenslotte

We hebben nu veel audio problemen besproken! Heb je nog vragen of hebben we iets niet behandeld? Laat het ons hier beneden weten. Dan komen we erop terug!

Succes met filmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*